Translate

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Το καλύτερο αντιοξειδωτικό στον κόσμο! Αγκινάρες και τα σημαντικά οφέλη τους για την υγεία!


1) Η πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου:
Μελέτες που έχουν γίνει, έχουν διαπιστώσει ότι το εκχύλισμα φύλλων της αγκινάρας προτρέπει την απόπτωση (κυτταρικό θάνατο) και μειώνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων σε πολλές διαφορετικές μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του προστάτη, της λευχαιμίας και του καρκίνου του μαστού. Μια ιταλική μελέτη έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή, που υπάρχουν στο αγκινάρες, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού..

2) Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (το καλύτερο):
Μια μελέτη που έγινε από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι οι αγκινάρες έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό και κατέχουν την έβδομη θέση σε μια μελέτη των επιπέδων αντιοξειδωτικών σε 1.000 διαφορετικά τρόφιμα. Μερικά από τα ισχυρά αντιοξειδωτικά στις αγκινάρες είναι η ρουτίνη, οι ανθοκυανίνες, η κυναρίνη, η λουτεολίνη και σιλημαρίνη..

3) Αυξάνει τη ροή της χολής:
Ο πολτός από φύλλα αγκινάρας περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται πολυφαινόλη κυναρίνη, που αυξάνει τη ροή της χολής.

4) Ευεργετικές για το Ήπαρ: (ο καλύτερος φίλος για το ήπαρ)
Χάρη στην κυναρίνη και ένα άλλο αντιοξειδωτικό που ονομάζεται σιλυμαρίνη, οι αγκινάρες είναι πολύ ωφέλιμες για το συκώτι. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν ακόμη και να αναγεννήσουν τον ηπατικό ιστό. Οι αγκινάρες εδώ και πολύ καιρό χρησιμοποιούνται στην εναλλακτική ιατρική ως θεραπεία για παθήσεις του ήπατος και οι επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν πλέον την ορθή αυτή χρήση..

5) Μειώνουν την Χοληστερόλη:
Έχει αποδειχτεί ότι τα συστατικά που βρίσκονται στα φύλλα της αγκινάρας  μειώνουν τη χοληστερόλη αναστέλλοντας την HMG-CoA αναγωγάση. Ανεβάζουν την καλή χοληστερόλη (HDL) και μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL).

6) Καλύτερη πέψη:
Οι αγκινάρες βοηθούν το πεπτικό σύστημα. Είναι ένα φυσικό διουρητικό, που βοηθά την πέψη και τη βελτίωση της λειτουργίας της χοληδόχου κύστης, αλλά και στην ανακούφιση γαστρεντερικών προβλημάτων.

7) Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες:
Μία μεγάλη αγκινάρα περιέχει ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών. Μία μεσαία αγκινάρα  έχει περισσότερες φυτικές ίνες από ένα φλιτζάνι αποξηραμένα δαμάσκηνα. Κάνει πολύ καλό στην υγεία του παχέος εντέρου

8) Θεραπεία Hangover:
Χάρη στις θετικές επιπτώσεις τους στο ήπαρ, πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι οι αγκινάρες θεραπεύουν τον πονοκέφαλο μετά το ποτό, ιδιαίτερα τα φύλλα τους.

 




Πηγές: Bundy R., et al. Artichoke leaf extract (Cynara scolymus) reduces plasma cholesterol in otherwise healthy hypercholesterolemic adults: a randomised double-blind placebo controlled trial. Phytomedicine, 2008

 

1 σχόλιο:

  1. Μόνο για τους παραπάνω λόγους αξίζει να εντάξουμε στο ημερήσιο διαιτολόγιο μας την αγκινάρα,θα μάθουμε για τα οφέλη της, θα δείτε σύντομα διάφορες συνταγές με αγκινάρα και φυσικά θα μάθουμε και πως καθαρίζονται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή