Translate

ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΑ

ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Κρητικές χυλοπίτες με μελιτζάνες και φέτα

Υλικά   

  • 500 γραμ. χυλοπίτες
  • 4 μελιτζάνες τσακώνικες
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 6 ώριμες ντομάτες ή 2 συσκευασίες πομοντόρια αποφλοιωμένα
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. σκόρδο
  • Φρέσκα φύλλα βασιλικού και δυόσμου
  • Τρίμματα φέτας (ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΙΠΑΡΑ)
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγο ελαιόλαδο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Κόβουμε κυβάκια τις μελιτζάνες. Τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί και περιχύνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο. Τις ψήνουμε στους 250ο C για 15’.

Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι κομμένο σε μεγάλα καρέ και το σκόρδο ολόκληρο για 2-3 λεπτά. Μόλις ξανθύνει λίγο το κρεμμύδι προσθέτουμε τη ζάχαρη και καραμελώνουμε. Κόβουμε τις ντομάτες σε καρέ και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί σε δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά.

Ψιλοκόβουμε τα φύλλα βασιλικού και δυόσμου και τα προσθέτουμε στη σάλτσα. Ρίχνουμε αλάτι μπόλικο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τις μελιτζάνες.

Εν τω μεταξύ έχουμε βράσει τα ζυμαρικά. Χωρίς να τα στραγγίσουμε, τα παίρνουμε με πιρούνα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα.
Προσθέτουμε τα τρίμματα φέτας, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Πηγή: www.argiro.gr

Κριθαράκι με κιμά (σαν παστίτσιο)!

Υλικά

  • 1/2 κιλό κιμά ανάμικτο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κούπα κριθαράκι ψιλό
  • 250γρ χυμό ντομάτας
  • 2 κούπες νερό
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο κανέλλα
  • λίγο κύμινο

Εκτέλεση

  1. Ρίχνομαι το λάδι σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι μόλις αρχίζει και τσιτσιρίζει ανακατεύω καλά και ρίχνω τον κιμά, ανακατεύω καλά μέχρι να διαλυθεί και να αλλάξει χρώμα.
  2. Έπειτα προσθέτω το κριθαράκι και ανακατεύω συνεχώς γιατί κολλάει εύκολα, προσθέτω τον χυμό ντομάτας και ανακατεύω, προσθέτω και τα υπόλοιπα υλικά.
  3. Τέλος βάζω όλο αυτό το μίγμα σε ένα πυρέξ και το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για μισή με μία ώρα μέχρι το κριθαράκι να μαλακώσει.
  4. Σερβίρουμε προαιρετικά με λίγο τριμμένο τυρί με λίγα λιπαρά.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Η συνταγή μπορεί να ολοκληρωθεί και στην κατσαρόλα, όσοι νομίζεται ότι θα σας κολλήσει το κριθαράκι χρησιμοποιήστε το πυρέξ στο φούρνο!
TIPS: Δοκιμάστε το και ως γέμιση για γεμιστά....

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Ομελέτα με αγκινάρες

Υλικά για 4 άτομα



  • 8 αγκινάρες κομμένες σε λεπτές φέτες,   
  • 5 αυγά,


  • 1/2 φλ. γάλα 1,5% λιπαρά
  • 5-6 κ.σ. τριμμένο τυρί με λίγα λιπαρά 
  • άνηθο ψιλ/μένο,
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο,
  • αλατοπίπερο.


  • Εκτέλεση
    1. Βάζουμε τις αγκινάρες σε τηγάνι με 1/2 φλ. νερό να μαλακώσουν λίγο.
    2. Ρίχνουμε το λάδι,τις σοτάρουμε καλά,χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, τυρί και τον άνηθο,περιχύνουμε τις αγκινάρες και ψήνουμε την ομελέτα μας από τις δυο πλευρές να ροδίσει.
    3. Εγώ μόλις έβρασαν και μαλάκωσαν,περίπου 10' τις έβαλα σε πυρέξ με λάδι και στο φούρνο στους 180οC. για 15 λεπτά.
    4. Επειτα έριξα το μείγμα αυγών και συνέχισα το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά να ροδίσει.

     

    Μελιτζάνες γιαουρτλού

    Υλικά

      • 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
      • Λάδι για το άλειμμα
      • Βασιλικό ξερό και φρέσκο
      • 1 γιαούρτι στραγγιστό 2%
      • Αλάτι, πιπέρι
      • Πίτες για σουβλάκια
      Για τη σάλτσα
      • Λίγο λαδι
      • 1 κουτί πασάτα ντομάτα
      • 1 ξερό κρεμμύδι
      • 2 σκ. Σκόρδο
      • 1 κ.γλ. ζάχαρη
      • 1 κύβο ζωμό κρέατος ή κοτόπουλου
      • Λάδι , αλάτι, πιπέρι
      • 1 κ.γλ. ξερό βασιλικό

    Εκτέλεση

    1. Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις σκουπίζουμε και αφαιρούμε μερικές φλούδες από το εξωτερικό της μελιτζάνας. Τις κόβουμε φέτες και τις αλατίζουμε. Τις βάζουμε σε λαμαρίνα του φούρνου, τις λαδώνουμε και τις ραντίζουμε με λίγο ξερό βασιλικό. Τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου από τη μια μεριά μέχρι να ροδίσουν και τις γυρίζουμε και από την πίσω πλευρά , να ροδίσουν επίσης.
    2. Μέχρι να ψηθούν οι μελιτζάνες, φτιάχνουμε τη σάλτσα. Σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο για λίγο. Ρίχνουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, τον κύβο, το βασιλικό το φρέσκο ή ξερό, λίγο αλάτι, πιπέρι και βράζουμε για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
    3. Μόλις είναι έτοιμες οι μελιτζάνες μας, τις βάζουμε σε πιρέξ και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα που έχουμε έτοιμη και τις ψήνουμε περίπου 15 λεπτά στο φούρνο στους 200ο. προθεσμασμένο.
    4. Φτιάχνουμε τη σάλτσα γιαουρτιού, ανακατεύοντας το γιαούρτι, το σκόρδο στην πρέσα, λίγο λάδι, αλάτι, πιπέρι και λίγο βασιλικό.
    5. Ψήνουμε τις πίτες με λίγο λάδι στο γκριλ του φούρνου και από τις 2 πλευρές.
    6. Σερβίρουμε στο κάθε πιάτο: Κόβουμε 2 ψημένες πίτες στα 4 και τις βάζουμε στο πιάτο, πάνω τοποθετούμε μερικές μελιτζάνες με σάλτσα , ρίχνουμε βασιλικό φρέσκο, στο τέλος προσθέτουμε μια κουταλιά γιαούρτι που το ραντίζουμε με λίγη πάπρικα ή καυτερό πιπέρι. Στολίζουμε με βασιλικό και σερβίρουμε.
    Πηγή:www.mageirikesdiadromes.gr


    Τηγανητές πατάτες χωρίς τύψεις!!!!

    Υλικά

  • Πατάτες
  • Ελαιόλαδο
  • Ρίγανη
  • Αλάτι
  • Κίτρινο τυρί με λίγα λιπαρά

  • Εκτέλεση

  • Κόβουμε τις πατάτες όπως θα τις κόβαμε για τηγάνι.
  • Τίς βάζουμε σε ένα ταψί αντικολητικό.
  • Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, ρίγανη.
  • Ανακατεύουμε με τα χέρια καλά.
  • Ψήνουμε στον αέρα στους 180-200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
  • Όταν τις βγάλουμε, ρίχνουμε το τριμένο τυρί.


  • Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου